Ikan Cyprinid dari genus Neolissochilus di Semenanjung Malaysia

Pengenalan

Ikan cyprinid dari genus Neolissochilus disebarkan secara meluas di habitat air tawar di seluruh kawasan tropika dan subtropika di Asia selatan dan tenggara (Rainboth 1991). Spesies Neolissochilus mempunyai sejarah taksonomi berbelit-belit, dan mereka telah diletakkan di bawah pelbagai genera seperti ;

[1] Barbus
[2] Labeobarbus
[3] Lissochilus
[4] Crossochilus
[5] Puntius
[6] Acrossocheilus

Myers (1941) mengulas bahawa nama generik Lissochilus yang dijelaskan oleh Weber & de Beaufort (1916) adalah homonim junior kepada genus fosil gastropod Lissochilus [7]. Berdasarkan watak morfologi yang dikongsi bersama (penutup sarung tajam dan rahang dari rahang bawah), Myers mencadangkan penempatan ikan ke dalam Acrossocheilus [8]. Rainboth (1985) menilai semula kumpulan ikan ini dan menyedari hubungan erat antara mereka dan Tor Gray seperti yang pernah dicadangkan oleh beberapa penulis sebelumnya [9]. Rainboth juga berkomentar bahawa sarung tajam dan tanduk yang menutupi rahang bawah yang digunakan untuk mengelompokkan ikan di Acrossocheilus adalah eko fenotipik berubah-ubah seperti yang terdapat di barbins lain, dan oleh itu watak ini tidak dapat berfungsi sebagai watak utama yang membezakan.

Berdasarkan beberapa watak, seperti ketiadaan lobus berdaging di bibir bawah, pengembangan sarung tanduk di rahang bawah, bilangan raker insang yang rendah di lengan bawah, tumpul, moncong tumpul, lebar dan panjang, batang dangkal dan terete , dan lengkungan faring yang lebih pendek dan besar, Rainboth (1985) membina genus baru, Neolissochilus.

Oleh kerana kekurangan variasi morfologi antara spesies, taksonomi genus baru ini terbukti kompleks. Pada masa ini, terdapat 24 spesies Neolissochilus nominal dengan enam belas daripadanya dijelaskan dari saliran Asia Tenggara [10], termasuk spesies yang baru dijelaskan dari Thailand, Neolissochilus subterraneus Vidthayanon & Kottelat (2003).

Ikan Cyprinid dari genus Neolissochilus di Semenanjung Malaysia

Di Semenanjung Malaysia, Neolissochilus secara tempatan dikenali sebagai ‘ikan tengas’ atau ‘copper mahseer ‘ dan dijumpai dalam aliran berkualiti, jernih dan laju [11]. Keberadaan Neolissochilus di Semenanjung Malaysia telah didokumentasikan dengan baik [12]. Walau bagaimanapun, pelbagai nama yang telah digunakan, dan jumlah spesies yang dilaporkan berubah-ubah. Doi (1997) melaporkan bahawa terdapat enam spesies di Semenanjung Malaysia, iaitu ;

 • Neolissochilus dukai
 • Neolissochilus hendersoni
 • Neolissochilus paucisquamatus
 • Neolissochilus soroides
 • Neolissochilus sumatranus
 • Neolissochilus tweediei

, tetapi beliau tidak menyatakan secara spesifik spesies mana yang berada di Semenanjung Malaysia.

Ada juga yang melaporkan bahawa terdapat penemuan spesies N. hexagonolepis dan N. stracheyi dalam sistem sungai di Semenanjung Malaysia [18].

Roberts & Khaironizam (2008) mengiktiraf polimorfisme di N. soroides dari Sungai Gombak dari Selangor dan menerangkan tiga morfotip :
1) normal, yang merupakan pinggir rahang bawah yang bulat,
2) terpotong, yang merupakan pinggiran terpotong dengan pinggir yang terpahat, dan
3) lobus, iaitu bibir bawah yang berkembang menjadi lobus mantel.

Objektif makalah ini adalah untuk mengkaji variasi ikan genus Neolissochilus di Semenanjung Malaysia untuk menentukan spesies mana yang sah dan sama ada wujud atau tidak.

Bahan dan kaedah

Sebilangan besar spesimen yang digunakan dalam kajian ini adalah dari Muzium Zoologi Institut Sains Biologi, Fakulti Sains, Universiti Malaya (UMKL). Untuk tujuan perbandingan, beberapa bahan dari Malaysia dan Asia Selatan dari California Academy of Sciences, yang sebelumnya merupakan Koleksi Universiti Stanford (CAS-SU); Muzium Sejarah Alam Nasional, Washington DC (USNM); dan Koleksi Rujukan Zoologi Muzium Penyelidikan Biodiversiti Raffles, Universiti Nasional Singapura (ZRC), diperiksa.

Morfologi luaran setiap individu diperhatikan dan dicatit. Prosedur untuk 20 meristik dan 36 morfometrik yang diambil mengikuti prosedur standard yang digariskan [13][14].

Gambarajah Taburan Neolissochilus di Semenanjung Malaysia
Gambarajah 1
 • Neolissochilus hendersoni
 • Neolissochilus soreides

Sebanyak 1459 spesimen N. soroides dan 102 spesimen N. hendersoni, diperiksa dari 75 lokasi di 14 saliran utama di seluruh Semenanjung Malaysia (Gambarajah 1).

Daripada jumlah itu, 287 spesimen mempunyai rangkaian meristik dan morfometrik penuh (213 dari N. soroides dan 74 N. hendersoni), dan selebihnya diukur sebahagiannya untuk watak meristik dan morfometriknya atau dikenal pasti berdasarkan ciri masing-masing.
Spesimen lain ini digunakan sebagai bahan perbandingan dan dilabelkan sebagai ;

 • Barbus soroides (1 spesimen — Sg. Batang Padang di Perak, Semenanjung Malaysia)
 • Lissochilus tweediei (10 spesimen — Sg. Yum di Perak, Semenanjung Malaysia)
 • Lissochilus dukai (1 spesimen — Darjeeling, Himalaya, India)
 • Acrossocheilus hexagonolepis (10 spesimen – Lembah Chitawan, Nepal)
 • Lissochilus hendersoni (10 spesimen — Pulau Pinang, Semenanjung Malaysia)

Hasil Keputusan

Zakaria-Ismail (1994) dan Lim & Tan (2002) melaporkan bahawa N. hendersoni adalah spesies endemik di Pulau Pinang. Baru-baru ini, Ahmad & Lim (2006) melaporkan kehadiran spesies ini di Langkawi. Kedua-dua kawasan ini adalah pulau-pulau di bahagian barat laut Semenanjung Malaysia. Spesimen kami dari saliran Merbok dan Muda di Kedah dan saliran Golok di Kelantan nampaknya merupakan catatan pertama spesies di daratan. Hingga kini, penyebaran spesies ini hanya diketahui dari Semenanjung Malaysia dan belum ada laporan mengenai kehadiran spesies tersebut di kawasan lain di Asia Tenggara.

Neolissochilus hendersoni di Pulau Pinang dan Langkawi mengalami ancaman kritikal kerana terhad kepada kawasan tertentu. Ini disebabkan oleh perkembangan pesat di pulau-pulau ini dan berlakunya pencemaran pada sistem sungai seperti beberapa aliran di Batu Feringgi, Teluk Bahang dan Balik Pulau Pulau Pinang. Kami percaya bahawa perubahan persekitaran selanjutnya pasti akan membahayakan spesies ini di Semenanjung Malaysia.

Tidak menghairankan apabila menemui N. hendersoni di kawasan lain di Semenanjung Tanah Melayu, terutamanya di selatan Thailand kerana ia dapat dijumpai di bahagian paling utara Semenanjung Malaysia. Walaupun N. hutchinsoni [15] dan N. paucisquamatus [16] digambarkan dari selatan Thailand, mereka kelihatan serupa dengan N. hendersoni. Buat masa ini, kami menganggap spesies tersebut sah.

Duncker (1904) menunjukkan bahawa lokasi jenis N. soroides adalah daripada anak sungai di saliran air Pahang berhampiran Genting Sangka Dua. Tidak ada tempat bernama Genting Sangka Dua di Pahang; namun, ada tempat bernama Sangka Dua di sepanjang jalan dari Kuala Kubu Baru ke Bukit Fraser dan dua sungai kecil, Sungai Chiling dan Sungai Gamut melalui Sangka Dua. Kami yakin spesimen tersebut dikumpulkan daripada aliran ini. Oleh itu, lokasi jenisnya mestilah Sangka Dua dari saliran Selangor dan bukannya saliran Pahang.

Ismail (1989) melaporkan penemuan Neolissochilus sp. dengan semua sisik di badan ditutup dengan tubercles, jarang bagi mana-mana cyprinid Malaysia. Dia merekodkannya dari Sungai Ayer Lanas dari saliran Golok, yang merupakan saliran yang sama di mana N. hendersoni dijumpai. Setelah pemeriksaan spesimen yang diperiksa oleh Ismail (UMKL 108), kami menyimpulkan bahawa mereka adalah N. soroides. Tubercles yang diperiksa bukanlah tubercles yang benar seperti yang didefinisikan oleh Roberts (1982), tetapi nampaknya merupakan manifestasi dari jangkitan fungus.

Kewujudan N. tweediei

Herre [17] menggambarkan N. tweediei (sebagai Lissochilus tweediei) dari Sg. Yum saliran Perak, berdasarkan watak rahang bawah yang berbeza, yang merupakan morfotaip terpotong. Roberts & Khaironizam (2008) melaporkan bahawa pinggir rata rahang bawah dan ketebalan bibir bawah hanyalah polimorfisme trofik atau ekofenotip seperti yang diperhatikan pada ikan siprinid lain. Ismail (1989) membandingkan meristik dan morfometrik beberapa spesimen N. soroides dan N. tweediei dan juga mendapati tidak ada perbezaan yang signifikan antara kedua spesies selain perbezaan pada rahang bawah.

Data dari spesimen dan juga dari spesimen jenis N. tweediei, samaada dari lokasi yang sama atau berdekatan, tidak menunjukkan sebarang bukti yang menyatakan bahawa N. tweediei berbeza dari N. soroides. Kami menganggap N. tweediei sebagai sinonim junior untuk N. soroides. Kami bersetuju dengan Roberts & Khaironizam (2008) bahawa watak tepi terpotong rahang bawah yang digunakan oleh Herre [17] untuk membezakan N. tweediei adalah hasil dari polimorfisme trofik.

Kewujudan N. hexagonolepis & N. stracheyi

Mengenai laporan kewujudan N. hexagonolepis dan N. stracheyi di Semenanjung Malaysia [18], kami telah memeriksa spesimen dari kawasan yang sama atau sungai yang berdekatan dengan kawasan ini dan tidak bersetuju dengan laporan mengenai kewujudan N. hexagonolepis dan N. stracheyi. Neolissochilus hexagonolepis mempunyai skala 26-32 pada garis lateral [19] sementara N. stracheyi mempunyai jalur lateral hitam yang berbeza yang selari dari akhir operkulum ke pangkal sirip ekor [20]. Oleh itu, dakwaan penemuan spesies tersebut di Semenanjung Malaysia adalah diragukan.

Kewujudan N. dukai, N. paucisquamatus dan N. sumatranus

Doi (1997) telah melaporkan mengenai penemuan N. dukai, N. paucisquamatus dan N. sumatranus di Semenanjung Malaysia. Neolissochilus dukai digambarkan oleh Day (1878) dari Darjeeling, India, dan kami mencadangkan agar dibandingkan dengan N. hexagonolepis, kerana mereka nampaknya mempunyai banyak persamaan. Neolissochilus sumatranus [2] nampaknya serupa dengan spesimen N. soroides kami. Roberts & Khaironizam (2008) meneliti spesimen di ZRC dan juga mendapati mereka serupa dengan N. soroides dan sementara menyimpulkan bahawa N. sumatranus adalah sinonim junior dari N. soroides. Neolissochilus paucisqaumatus, seekor ikan kecil (panjang 45-55 mm), mungkin tidak wujud di Semenanjung Malaysia kerana ia awalnya dilaporkan dari utara Thailand dan kawasan pergunungan Nakhon Si Tammarat di Semenanjung Thailand [16]. Spesies ini nampaknya serupa dengan N. hendersoni.

Penemuan Tor Soro

Penemuan Tor soro seperti yang dilaporkan [21] [22] di Semenanjung Malaysia juga dipersoalkan. Roberts (1993), dalam komentarnya mengenai keterangan Bleeker (1863) mengenai soro Labeobarbus Indonesia (Tor), menunjukkan bahawa T. soro mirip dengan Neolissochilus, tetapi holotaip Labeobarbus soro belum ditemukan dan mungkin hilang. Kami memeriksa 61 spesimen yang dilabel sebagai Tor soro dan dikumpulkan oleh Bishop pada tahun 1969 dan 1970 dari Sg. Gombak dari Selangor [23] dan hasilnya menunjukkan mereka adalah N. soroides. Kami percaya bahawa keterangan Tor soro ini adalah bersandarkan kepada N. soroides.

Taksonomi

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai taksonomi 2 spesis utama ikan tengas di Semenanjung Malaysia, sila klik pada link dibawah ini.

 • Neolissochilus hendersoni
 • Neolissochilus soreides

Redaksi Pengarang

Ikan Cyprinid dari genus Neolissochilus Di Semenanjung Malaysia

Rencana ini telah disusun semula didalam bahasa Malaysia untuk pembacaan umum. Tidak semua petikan bahagian daripada artikel asal dimasukkan disini. Sekiranya terdapat kesalahan tatabahasa atau definasi asal, artikel asal perlu dirujuk untuk kegunaan kajian ilmiah.

Pihak Persatuan Ikan Tengas Malaysia merakamkan Jutaan Terima Kasih kepada Dr. Khaironizam Md Zain diatas kebenaran untuk menggunakan artikel yang dihasilkan oleh beliau bagi pembacaan umum.

Susunan gambar & rencana oleh Dzul Irham pada 30hb September 2020

Penulis Artikel Asal

Cyprinid fishes of the genus Neolissochilus in Peninsular Malaysia
 • M. Z. KHAIRONIZAM

School of Biological Sciences, Universiti Sains Malaysia, 11800 Penang, Malaysia.

 • M. ZAKARIA-ISMAIL & JONATHAN W. ARMBRUSTER

Department of Biological Sciences, 101 Life Sciences Building, Auburn University, Auburn, AL 36849, USA.

Penulis asal artikel berterima kasih kepada Mohamad Ismail kakitangan dari Pusat Kajian Lapangan Universiti Malaya diatas bantuan dan kerja lapangan mereka. Terima kasih khas kepada Amir Shahruddin dari Universiti Sains Malaysia atas spesimen yang dipinjamkan dan Dr. Tyson R. Roberts untuk perbincangan.
Kajian ini sebahagiannya dibiayai oleh All Cypriniformes Species Inventory (US National Science Foundation Grant DEB-102340 kepada JWA). Makalah ini adalah sumbangan No. 712 dari Muzium Sejarah Alam Universiti Auburn.


Rujukan Artikel

 • [1] M’Clelland 1839, 1845; Hari 1869, 1870, 1871, 1873, 1878; Boulenger 1893; Duncker 1904, Pellegrin & Fang 1940
 • [2] Weber & de Beaufort 1916
 • [3] Weber & de Beaufort 1916; Ahl 1933; Fowler 1934; Herre 1940
 • [4] Pellegrin & Chevey 1936; Herre & Myers 1937
 • [5 & 6] Smith 1945
 • [7] Pethö in Zittel 1881
 • [8] Oshima 1919
 • [9] Hora 1940, 1941; Hora & Misra 1941
 • [10] Rainboth 1985
 • [11] Zakaria-Ismail & Fatimah 2002
 • [12](Duncker 1904; Weber & de Beaufort 1916; Herre & Myers 1937; Herre 1940; Ogilvie 1953; Menon 1954; Alfred 1963a, 1963b; Johnson 1967; Bishop 1973; Cramphorn 1983; Mohsin & Ambak 1983; Rainboth 1991; Zakaria-Ismail 1984,1993; Zakaria-Ismail & Sabariah 1994; Zakaria-Ismail & Lim 1995; Doi 1997; Lim & Tan 2002; Zakaria-Ismail & Fatimah 2005; Ahmad & Lim 2006; Ambak & Jalal 2006; Esa et al. 2006)
 • [13] Hubbs & Lagler (1964)
 • [14] Kottelat et al. (1993)
 • [15] Fowler, 1938
 • [16] Smith, 1945
 • [17] Herre & Myers, 1937
 • [18] Ogilvie (1953), Menon (1954), Cramphorn (1983), Mohsin & Ambak (1983), Ambak & Jalal (2006) dan Esa et al. (2006)
 • [19] M’Clelland 1839; Hora 1940; Jayaram 1981
 • [20] Rainboth 1985, 1996
 • [21] Bishop, 1973
 • [22] Mohsin & Ambak, 1983
 • [23] (UMKL 5388, 5393, 5403, 5421, 5425, 5426)