Definasi Cyprinidae

definasi cyprinidae

Pengenalan

Cyprinidae adalah keluarga ikan air tawar, yang secara kolektif disebut cyprinid, yang merangkumi ikan kap, ikan minnows sejati dan saudara-mara mereka (contohnya barbs dan barbel). Juga biasa disebut “keluarga ikan kap” atau “keluarga minnow”.

Cyprinids menawarkan nilai ekologi, komersial, pemakanan, saintifik, dan rekreasi yang penting. Secara ekologi, banyak yang tidak tergabung dalam rantaian makanan air tawar, yang banyak memakan tanaman, plankton, krustasea, serangga, moluska, ikan, dan sebagainya, sementara ianya juga menjadi pemakanan oleh ikan yang lebih besar, mamalia, burung dan lain-lain.

Sebilangannya adalah ikan makanan penting, bernilai komersial dan kuliner, yang diternakkan di ladang akuakultur, seperti ikan kap perak dan ikan kap rumput. Yang lain, seperti ikan mas (Carassius auratus) dan koi (Cyprinus carpio, pelbagai jenis ikan kap biasa), adalah spesies akuarium dan hiasan yang popular. Barbel dan ikan kap biasa menjadi kegemaran dalam sukan memancing. Zebrafish (Danio rerio) adalah model organisma untuk penyelidikan perkembangan genetik [14-15]

Definasi Cyprinidae

PENGELASAN SAINTIFIK

Domain :Eukaryota
Kingdom :Animalia
Filum :Chordata
Kelas :Actinopterygii
Susunan :Cypriniformes
Keluarga Besar :Cyprinoidea
Keluarga :Cyprinidae
Jangka hayat :Ikan Kap biasa :
20 tahun
Jisim :Ikan Kap biasa: 2-14 kg, Ideal: 2.2 kg

JENIS GENUS

Cyprinus (Linnaeus, 1758)

Cyprinidae adalah keluarga ikan terbesar dan paling pelbagai dan keluarga haiwan vertebrata terbesar pada umumnya, dengan kira-kira 3,000 spesies di mana hanya 1,270 yang masih ada, terbahagi kepada sekitar 370 generasi. Keluarga ini tergolong dalam ordo ostariophysian Cypriniformes, yang mana genera dan spesiesnya cyprinids membentuk lebih dari dua pertiga. Nama keluarga ini berasal dari perkataan kyprînos Yunani Kuno. [1-4]

Cyprinids berasal dari Amerika Utara, Afrika, dan Eurasia. Cyprinid yang paling terkenal ialah barb gergasi (Catlocarpio siamensis), yang panjangnya boleh mencapai 3 meter (9.8 kaki) dan berat 300 kilogram (660 lb). Spesies lain yang sangat besar yang dapat melampaui 2 meter (6.6 kaki) adalah mahseer emas (Tor putitora) dan mangar (Luciobarbus esocinus). [5-6]

Spesies Amerika Utara yang terbesar adalah Colorado pikeminnow (Ptychocheilus lucius), yang panjangnya boleh mencapai 1.8 m (5.9 kaki). Sebaliknya, banyak spesies lebih kecil dari 5 cm (2 in). Ikan terkecil yang diketahui adalah Paedocypris progenetica, paling lama mencapai 10.3 mm (0,41 inci). [7-8]

Ikan Kap Siam Gergasi
Kap Siam Gergasi (Catlocarpio siamensis)

Ikan Barb Gergasi, ikan Kap Siam Gergasi atau sekadar ikan Kap Siam, adalah spesies cyprinid terbesar di dunia. Panjangnya boleh mencapai 9.8 kaki dan berat 300 kilogram. Ikan migrasi ini hanya terdapat di lembangan Sungai Mae Klong, Mekong, dan Chao Phraya di Indochina. Populasi ikan ini telah menurun secara drastik akibat kehilangan habitat dan penangkapan ikan yang berlebihan, dan ikan Kap Siam kini dianggap terancam. [9-10]

Biologi & Ekologi

Cyprinids adalah ikan tanpa perut dengan rahang tanpa gigi. Walaupun begitu, makanan dapat dikunyah dengan berkesan oleh gill rakers dari gill bow yang khusus. Gigi pharyngeal ini membolehkan ikan membuat gerakan mengunyah terhadap plat mengunyah yang dibentuk oleh proses tulang tengkorak. Gigi pharyngeal unik untuk setiap spesies dan digunakan oleh saintis untuk mengenal pasti spesies. Gigi faring yang kuat membolehkan ikan seperti ikan kap biasa gemar memakan umpan keras seperti siput dan haiwan bercengkerang.

gambarajah gill rakers

Pendengaran merupakan perkembangan yang baik bagi cyprinids kerana mereka mempunyai organ Weberian, tiga proses vertebral khusus yang memindahkan gerakan gelembung udara (gas bladder) ke telinga dalam. Proses vertebra organ Weberian juga membenarkan cyprinid untuk mengesan perubahan pergerakan dari gelembung udara kerana keadaan atmosfera atau perubahan kedalaman. Cyprinid dianggap sebagai fisostom kerana saluran pneumatik dikekalkan pada tahap dewasa dimana ikan dapat meneguk udara untuk mengisi gelembung udara, atau mereka dapat membuang lebihan gas ke usus.

gambarajah gelembung udara renang ikan

Sebilangan besar cyprinids memakan invertebrata dan tumbuh-tumbuhan, mungkin disebabkan oleh kekurangan gigi dan perut; namun, beberapa spesies, seperti asp, adalah pemangsa yang pakar menangkap ikan. Banyak spesies, seperti ide dan rudd biasa, menjadi pemangsa kepada ikan kecil apabila individu menjadi cukup besar. Bahkan spesies kecil, seperti moderlieschen, adalah pemangsa oportunis yang akan memakan larva katak biasa dalam keadaan buatan.

Manakala sebilangan cyprinid pula seperti ikan kap rumput, adalah herbivor khusus; yang lain, seperti nase biasa, memakan alga dan biofilm, sementara yang lain, seperti ikan kap hitam gemar memakan siput dan beberapa ikan kap lain seperti ikan kap perak adalah filter feeder. Atas sebab ini, cyprinids sering diperkenalkan sebagai alat pengurusan untuk mengawal pelbagai faktor dalam persekitaran air, seperti tumbuh-tumbuhan akuatik dan penyakit yang ditularkan oleh siput.

kap perak silver carp
Kap Perak (Silver Carp)

Filter feeder adalah subkelompok ikan pemakan penyaring yang mendapatkan makanan mereka dengan meregangkan bahan terampai dan zarah makanan daripada air, biasanya dengan mengalirkan air ke atas struktur penapisan khusus. Beberapa haiwan yang menggunakan kaedah  pemakanan ini adalah kerang, krill, ikan paus baleen dan juga banyak ikan-ikan lain lagi.

Tidak seperti kebanyakan spesies ikan, cyprinid secara amnya lebih membiak dalam tasik eutrofik. Di sini, mereka menyumbang kepada maklum balas positif kerana mereka cekap memakan zooplankton yang sebaliknya akan mengurangkan pertumbuhannya rumput alga.

Hubungan Dengan Manusia

Cyprinid adalah ikan makanan yang sangat penting; ianya dipancing dan diusahakan di seluruh Eurasia. Di negara-negara terkurung daratan khususnya, cyprinid sering menjadi spesies utama ikan yang dimakan kerana ia merupakan bahagian terbesar biomas di kebanyakan jenis air kecuali sungai yang mengalir dengan cepat. Di Eropah Timur, mereka sering disiapkan dengan kaedah tradisional seperti pengeringan dan pengasinan. Kelaziman produk ikan beku yang murah menjadikannya tidak penting sekarang daripada sebelumnya. Walaupun demikian, di tempat-tempat tertentu, mereka tetap terkenal untuk pemakanan dan juga industri pemancing rekreasi. Ada yang sengaja disimpan di kolam dan tasik selama berabad-abad lamanya untuk alasan ini. [11]

negara-negara terkurung daratan
Negara-negara Terkurung Daratan/Tiada Lautan

Beberapa cyprinid telah diperkenalkan ke perairan di luar wilayah alami mereka untuk menyediakan makanan, sukan, atau pengendalian biologi untuk beberapa spesies hama. Ikan kap biasa (Cyprinus carpio) dan ikan kap rumput (Ctenopharyngodon idella) adalah yang paling penting, misalnya di Florida. Dalam beberapa kes, seperti ikan kap di Asia di Lembangan Mississippi, mereka telah menjadi spesies invasif yang bersaing dengan ikan asli atau mengganggu alam sekitar. Ikan kap secara khusus dapat menimbulkan sedimen, mengurangkan kejernihan air dan menyukarkan pertumbuhan tanaman. [12-13]

Banyak cyprinid menjadi penting dalam hobi akuarium serta kolam ikan, dan yang paling terkenal adalah ikan kap yang dibiakkan di China dari ikan Kap Prusia (Carassius (auratus) gibelio). Pertama kali diimport ke Eropah sekitar tahun 1728. Ia sangat digemari oleh bangsawan China pada awal 1150 Masihi dan juga di Jepun setelah tiba di sana pada tahun 1502. Di negara terakhir, dari abad ke-18 dan seterusnya, ikan kap biasa dibiakkan ke dalam varieti hiasan yang dikenali sebagai koi – atau lebih tepatnya nishikigoi (錦鯉), kerana koi (鯉) hanya bermaksud “ikan kap biasa” dalam bahasa Jepun.

Kap Prusia
Kap Prusia (Carassius (auratus) gibelio)

Ikan Kap Prusia, ikan Kap Prusia Perak atau ikan Kap Gibel, adalah anggota keluarga Cyprinidae, yang merangkumi banyak ikan lain, seperti ikan kap biasa, ikan mas, dan ikan minnows kecil. Ia adalah cyprinid bersaiz sederhana, dan tidak melebihi berat 3 kilogram dan panjang 45 sentimeter. Ianya biasanya berwarna perak, walaupun terdapat variasi warna lain. Bersifat omnivora dan memakan plankton, invertebrata, bahan tumbuhan dan detritus. Berasal dari Siberia, mereka telah diperkenalkan dan sekarang mendiami tasik, kolam, dan sungai yang bergerak perlahan di seluruh Eropah, Amerika Utara, dan Asia.

Cyprinid akuarium lain yang popular termasuk danionin, rasborin, dan barbs sejati. Spesies yang lebih besar dibiakkan didalam ribuan kolam luar, terutama di Asia Tenggara dan perdagangan ikan akuarium ini sangat penting dari segi komersial. Salah satu spesies danionin kecil dan tidak penting ini adalah zebrafish (Danio rerio). Ia telah menjadi spesies model standard untuk mengkaji genetik perkembangan vertebrata, khususnya ikan. [14-15]

Kemusnahan habitat dan sebab-sebab lain telah mengurangkan stok liar beberapa cyprinids ke tahap yang sangat rendah, malah ada yang sudah pupus sepenuhnya. Khususnya, cyprinids dari subfamily Leuciscinae dari barat daya Amerika Utara telah dilanda teruk oleh pencemaran dan penggunaan air yang tidak berkelanjutan pada awal hingga pertengahan abad ke-20. Kebanyakan spesies cypriniform yang hampir pupus secara global sebenarnya adalah cyprinids leuciscinid dari barat daya Amerika Syarikat dan utara Mexico.


RUJUKAN ARTIKEL

 1. Froese, Rainer, and Daniel Pauly, eds. (2015). “Cyprinidae” in FishBase. July 2015 version.
 2. Eschmeyer, W.N.; Fong, J.D. (2015). “Species by family/subfamily”Catalog of Fishes. California Academy of Science. Retrieved 2 July 2015.
 3. Fishbase-Catlocarpio-siamensis
 4. Nelson, Joseph (2006). Fishes of the World. Chichester: John Wiley & Sons. ISBN 0-471-25031-7.
 5. Froese, Rainer and Pauly, Daniel, eds. (2017). Tor putitora in FishBase. March 2017 version.
 6. Froese, Rainer and Pauly, Daniel, eds. (2017). Luciobarbus esocinus in FishBase. March 2017 version.
 7. Froese, Rainer and Pauly, Daniel, eds. (2015). Ptychocheilus lucius in FishBase. March 2015 version.
 8. Froese, Rainer and Pauly, Daniel, eds. (2015). Paedocypris progenetica in FishBase. March 2015 version.
 9. Hogan, Z. (2011). Catlocarpio siamensisIUCN Red List of Threatened Species2011: e.T180662A7649359. doi:10.2305/IUCN.UK.2011-1.RLTS.T180662A7649359.en.
 10. “Siamese carp guide”. Thursday, 8 August 2019
 11.  MacMahon, Alexander Francis Magri (1946). Fishlore: British Freshwater Fishes. Pelican Books. 161. Penguin Books. pp. 149–152.
 12. Gulf States Marine Fisheries Commission (3 August 2005). “Cyprinus carpio (Linnaeus, 1758)”. Archived from the original on 18 August 2007. Retrieved 3 May 2007.
 13. Florida Fish and Wildlife Conservation Commission (2006). “Exotic Freshwater Fishes”. Archived from the original on 8 February 2007. Retrieved 5 March 2007.
 14. Riehl, R.; Baensch, H. (1996). Aquarium Atlas Volume 1. Voyageur Press. p. 410.
 15. Helfman, Gene S.; Collette, Bruce B.; Facey, Douglas E. (1997). The diversity of fishes. Malden, Mass: Blackwell Science. p. 228. ISBN 978-0-86542-256-8OCLC 299475257.